fbpx
Timp de citire: 3 minute

În condițiile în care, într-o afacere, numerarul este cel puțin la fel de important ca profitul, estimarea unui flux de numerar lunar și anual la nivel de companie trebuie să reprezinte un instrument financiar obligatoriu, alături de situația bilanțului și contul de profit și pierdere.

Fluxul de numerar surprinde intrările și ieșirile de numerar din activitate într-o anumită perioadă (de regulă lunar). Asemenea detalii privind disponibilitățile de numerar ajută compania să planifice pe termen scurt sau lung și să analizeze nivelul optim de numerar și de capital de lucru necesar.

Există trei tipuri de fluxuri de numerar:

  1. Fluxul de numerar din exploatare surprinde mișcarea banilor în activitatea de bază a companiei, cum ar fi vânzarea și cumpărarea mărfii, furnizarea serviciilor.
  2. Fluxul de numerar din investiții oferă detalii despre banii implicați în cumpărarea și vânzarea activelor imobilizate ale companiei, de genul clădiri, terenuri, echipamente, utilaje.
  3. Fluxul de numerar din finanțări cuprinde, în principal, banii care au legătură cu finanțarea activității.

De ce este important să construiești o situație a fluxului de numerar pentru afacerea ta?

# 1 – Te ajută să planifici pe termen scurt
Fluxul de numerar este considerat a fi un instrument util și important în planificarea pe termen scurt, cu scopul păstrării controlului asupra numerarului. Pentru îndeplinirea diferitelor obligații de plată (furnizori, salarii, datorii la bugete, rate la credite), fiecare companie trebuie să cunoască foarte bine și în orice moment necesarul și disponibilul de numerar. Astfel, situația fluxului de numerar ajută compania să proiecteze intrările și ieșirile de numerar în viitorul apropiat.
De exemplu, dacă există un surplus de numerar, atunci compania poate aloca banii pentru un fond de rezervă sau, dacă există un deficit de fonduri, atunci poate lua decizia de a se împrumuta pentru a depăși situația.

# 2 – Oferă detalii despre plățile efectuate
Există anumite plăți pe care o companie le face și care nu sunt reflectate în contul de profit și pierdere, dar care sunt incluse în situația fluxurilor de numerar. Astfel, situația fluxurilor de numerar reprezintă principala sursă de informații în legătură cu modul în care sunt cheltuiți banii companiei.
De exemplu, în cazul rambursării unui împrumut, plata nu va fi reflectată în contul de profit și pierdere (pentru că nu reprezintă o cheltuială), dar se va regăsi în situația fluxurilor de numerar (ca o plată = ieșire de numerar). Aceasta este una dintre situațiile în care compania, prin rambursarea creditului, este posibil să nu aibă fonduri suficiente pentru a-și achita obligațiile, deși situația conturilor de venituri și cheltuieli arată că înregistrează profit. Astfel de situații pot fi identificate utilizând situația fluxului de numerar.

# 3 – Identifică sursele de numerar
Modalitățile de creare a numerarului în companie pot fi identificate și implementate cu ajutorul situației fluxurilor de numerar. De exemplu, o companie poate genera numerar prin încasarea mai rapidă a creanțelor de la clienți sau prin administrarea mai eficientă a stocurilor.

# 4 – Evaluează eficiența planificării numerarului
Situația fluxului de numerar ajută companiile să evalueze estimările privind numerarul, comparând rezultatele cu situația previzionată. Rezultatele vor ajuta apoi compania să ia măsurile corespunzătoare.
De exemplu, compania a previzionat plăți cu investițiile într-o lună de 100,000 RON, însă suma reală a fost de 200,000 RON. O astfel de diferență ar trebui să fie, în primul rând, identificată de companie pentru a putea implementa corecțiile care se impun: identificarea unor surse suplimentare de numerar sau, dacă este posibil, amânarea unor plăți.

# 5 – Te ajută să planifici pe termen lung
Acesta este un alt rol important al situației fluxurilor de numerar care ajută compania în planificarea pe termen lung a numerarului. Este necesar ca firma să realizeze o planificare financiară pe termen lung, deoarece dezvoltarea companiei depinde de aceasta. Astfel, se identifică eventualele schimbări care sunt necesare pentru îmbunătățirea situației financiare a unei companii și se prioritizează activitățile importante ale afacerii.
De exemplu, o situație a fluxului de numerar pe termen lung (minim 3 ani) ajută compania să evalueze capacitatea de rambursare a creditelor pe termen lung, capacitate care depinde direct de disponibilitatea numerarului.

Din păcate, de cele mai multe ori, antreprenorii și contabilii acestora nu utilizează acest instrument extrem de important. De aceea, nu au o imagine clară, în orice moment, a capacității companiei de a plăti obligațiile scadente. Iar de aici până la blocarea activității nu mai este decât un singur pas!

Categories: Finanțare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *