fbpx
Timp de citire: 4 minute

Deși cumpărarea unei afaceri existente implică un cost mai mare la început, totuși prezintă un risc mai mic decât începerea unei afaceri de la zero. Din punct de vedere financiar vei avea la dispoziție date reale privind profitabilitatea, care te vor ajuta mai mult decât doar previziunile și estimările de profit ale unei afaceri noi. În plus, există și un istoric clar al vânzărilor, un portofoliu de clienți, contracte cu partenerii comerciali.

De ce vând antreprenorii afacerile

Este o concepție greșită des întâlnită că, dacă un fondator decide să vândă o afacere, trebuie să fie ceva în neregulă cu afacerea respectivă. Fie are probleme, fie cifrele arată rău, sau poate fondatorii știu ceva și nu vor să spună.

În realitate, fondatorii își vând afacerile pentru o mulțime de motive. Este posibil să se afle într-o etapă a vieții în care nevoile afacerii nu mai corespund stilului lor de viață. Sau poate s-au plictisit de modelul de afaceri existent și sunt entuziasmați de o nouă idee.

Cum să cumperi o afacere existentă

Vrei să fii cumpărătorul care duce o afacere existentă la un alt nivel de performanță și succes? Urmează pașii de mai jos.

1. Stabilește exact ce fel de afacere cauți

Achiziționarea unei afaceri este o decizie importantă care îți va influența activitatea mulți ani. Așadar, înainte de a studia diferite opțiuni, stabilește exact ce fel de afacere cauți. Iată câțiva factori de luat în considerare:

  • Locație: ești dispus să te muți sau ai nevoie de ceva aproape de casă? Sau poate te interesează afaceri care nu sunt legate de o anumită locație?
  • Dimensiune: Vrei să deții o mică afacere de familie sau o întreprindere mare, plină de viață? Cumpărarea unei afaceri mai mari poate însemna profituri mai mari, dar probabil va implica și un preț de achiziție mai mare și mai mult stres în tranziție.
  • Industrie: Care sunt domeniile în care ai deja experiență? Care sunt activitățile care te pasionează?
  • Stil de viață: Te interesează un antreprenoriat care implică o mulțime de călătorii? Ești disponibil pentru ore de lucru neobișnuite sau mai degrabă te-ai conforma cu un program tradițional de la nouă la cinci? Gândește-te de două ori înainte de a alege un tip de afacere care ar putea implica apeluri telefonice de urgență la 3 noaptea.

2. Cercetează afacerile disponibile

După ce ai stabilit ce cauți, va trebui să începi cercetarea afacerilor disponibile pentru vânzare. Dar așteaptă! Nu este încă momentul pentru a căuta pe Google „afaceri de vânzare”. Cel puțin nu încă.

Mai întâi caută oportunitățile aproape de tine. Ai prieteni care au lansat o afacere de succes și sunt gata să treacă la următorul lor proiect? Lucrezi pentru o mică afacere care îți place și ai cărei proprietari ar putea fi dispuși să vândă? Sau poate proprietarii magazinului tău local de cafea preferat sunt gata să vândă?

Dacă știi o afacere pe care ai vrea să o cumperi, nu este rău să întrebi.

3. Fă o analiză completă a afacerii

Când găsești o afacere care ți se potrivește, ești tentat să treci imediat la treabă. Înainte de a te entuziasma prea mult, încetinește puțin și fă-ți temele. O afacere care arată grozav la prima vedere ar putea avea probleme serioase.

Înainte de a merge mai departe, adună o echipă de specialiști. Vei avea nevoie de un avocat specializat în astfel de tranzacții și de o firmă independentă de evaluare a afacerilor care să te ajute să determini valoarea și starea afacerii.

Fă o evaluare pentru a determina cât valorează afacerea și analizează modul în care conexiunile și expertiza actualului proprietar pot afecta această valoare. Într-o companie business-to-business, de exemplu, o schimbare de proprietar ar putea determina unii clienți să plece, ceea ce ar avea un impact serios asupra valorii afacerii.

Angajează un consultant financiar profesionist care să evalueze cu atenție cifrele afacerii pentru a te asigura că totul este în creștere și să pună întrebări despre orice lucru care nu este clar. Când cumperi o afacere îți asumi răspunderea pentru lucrurile care s-au întâmplat și înainte de a fi implicat, așa că nu lăsa nimic la voia întâmplării.

4. Mobilizează finanțarea necesară

Chiar dacă prezintă numeroase avantaje, achiziționarea unei afaceri existente poate fi o opțiune scumpă. Cu excepția cazului în care ai fonduri proprii suficiente pentru a investi într-o afacere nouă, probabil că vei avea nevoie de finanțare pentru a încheia tranzacția.

După ce ai stabilit un preț de achiziție pentru afacere și știi ce bani îți sunt necesari, ai câteva opțiuni de finanțare:

  • Finanțare de la vânzător: aceasta este modalitatea prin care vânzătorul îți permite să plătești în timp (rate) pentru a achiziționa afacerea, de obicei pentru prețul de achiziție plus o dobândă. Dacă vânzătorul este deschis la această opțiune, poate fi cea mai bună alegere financiară pentru toți cei implicați.
  • Investitori: În acest model faci parteneriat cu altcineva pentru a achiziționa afacerea – acesta este investitorul financiar iar tu vei fi cel care derulează activitatea. Dacă afacerea reușește, acest lucru te va costa un procent semnificativ din profit.
  • Împrumut bancar: poți apela la o bancă pentru a contracta un împrumut pe termen lung pentru a cumpăra afacerea. Vestea bună este că băncile sunt adesea mai deschise la împrumuturi pentru achiziționarea unei afaceri existente, cu istoric cunoscut.

Fiecare sursă de finanțare are propriile avantaje și dezavataje, așa că apelează la un specialist financiar pentru a te asigura că sursa de finanțare pe care o vei folosi este cea mai potrivită alegere.

5. Semnează contractul de achiziție

Ai ales o afacere, ai analizat-o, ai negociat condițiile și ai asigurat finanțarea pentru achiziție. Nu mai rămâne decât să semnezi contractul. Din nou, asigură-te că lucrezi cu un avocat specializat în achiziții și că înțelegeți complet termenii acordului înainte de a semna.

Nu lăsa aspecte nelămurite sau neclare pentru că acestea ți-ar putea crea probleme la finalizarea tranzacției sau chiar după ce vânzarea a trecut.

Decizia de a cumpăra o afacere existentă este un pas important al dezvoltării tale ca antreprenor. Cu răbdare și multă muncă este posibil să fii persoana cea mai potrivită pentru a transforma un model de afaceri bun într-un succes de proporții.

Categories: Finanțare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *