fbpx
Timp de citire: 2 minute

În ultima perioadă întâlnesc din ce în ce mai  multe persoane care tocmai au pășit sau intenționează să facă pasul către lumea antreprenoriatului. Dar doar o idee bună pentru o aplicație, un produs sau un serviciu nu este suficientă pentru a construi și a dezvolta o companie.

Nenumăratele aplicații disponibile pentru automatizare și oportunitățile de promovare pe rețelele de socializare oferă un ajutor semnificativ la demararea activității, în special pentru antreprenorii din generația Millennials, familiarizați cu utilizarea tehnologiei. Pe de altă parte, riscurile pe care le presupune utilizarea tehnologiei (furturi de date, atacuri informatice, expunere) pot provoca suficient stres chiar și celui mai experimentat specialist. A fi cu un pas înainte în acest domeniu poate solicita din ce în ce mai mult timp și resurse.

În plus, chiar dacă îți începi noua afacere în timp ce încă lucrezi cu normă întreagă, va trebui să te gândești la dezvoltarea produselor, la marketing, la poziționarea ta pe piață și, desigur, la concurență.

După ce ai analizat toate aceste forțe și tendințe care influențează modul în care evoluează și performează afacerea ta, este foarte posibil ca ultimul lucru care să te preocupe să fie chestiunile financiare.  Dar, chiar dacă nu ești un cunoscător în domeniul finanțelor sau nu ești priceput la matematică, trebuie să înțelegi câteva dintre elementele de bază ale finanțelor pentru a-ți ajuta afacerea să crească.

Componenta financiară nu reprezintă totul într-o afacere, dar este foarte importantă pentru succesul durabil al companiei. Să aruncăm o privire la unele dintre elementele de bază ale finanțelor, pe care ar trebui să le cunoască și să le înțeleagă toți antreprenorii:

1. Profitul nu este echivalent cu fluxul de numerar

Majoritatea antreprenorilor se concentrează asupra profitului și asupra metodelor de creștere a acestuia. Fluxul de numerar este o variabilă adesea neglijată, dar este mai importantă decât profitul pentru multe companii, mai ales pentru cele de mici dimensiuni și/sau la început de drum. Facturile, angajații, impozitele, dobânzile nu pot fi plătite cu profituri, ci cu numerar.

2. Datoria este un instrument

Există o abordare a multor oameni, antreprenori sau nu, că datoria este ceva care trebuie evitat cu orice preț. Este adevărat că nu este niciodată o idee bună să te supraîndatorezi, la nivel personal sau de afaceri, dar este important să ții minte că datoria este un instrument.

Și, ca în cazul oricărui instrument, trebuie să știi ce ai de făcut pentru a-l utiliza eficient. Apelează la un consultant în domeniul financiar și nu uita că datoria nu trebuie să fie ceva de evitat.

3. Financiarele se planifică

Pentru a construi și a dezvolta o afacere, trebuie să fii permanent la curent cu problemele actuale și să rămâi cu un pas înaintea concurenței, dar nu îți poți permite să uiți nici de financiare. Ca pentru orice alt aspect de care depinde dezvoltarea afacerii tale, trebuie să aloci timp pentru a planifica veniturile și cheltuielile, pentru a previziona fluxurile și ieșirile viitoare de numerar și pentru a ajusta prognozele în funcție de schimbările din piață.

Finanțele reprezintă un subiect despre care orice antreprenor trebuie să știe. Deși fiecare afacere este diferită și trebuie să lucrezi întotdeauna cu un profesionist în domeniul financiar și contabil pentru a menține finanțele în ordine, totuși trebuie să fii cel puțin familiarizat cu acest domeniu.

Chestiunile legate de bani pot părea complicate, deși nu ar trebui să fie. Sper ca articolele noastre să te ajute să-ți gestionezi mai bine finanțele și afacerea.

Categories: Finanțare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *